Slaapproblemen

Slaapproblemen

We spreken van slaapproblemen als je meer dan twee keer per week slecht slaapt en daardoor niet goed functioneert overdag. Slaapproblemen kunnen je dagelijkse functioneren belemmeren doordat je moe of prikkelbaar bent.
Ook je concentratie en prestatie kunnen te lijden hebben onder een slaapprobleem.

De hele nacht door kunnen slapen is belangrijk. Na een goede nachtrust zijn zowel je lichaam als je geest klaar voor nieuwe inspanningen en prestaties. Een uitgerust gevoel is belangrijker om te bepalen of je een gezonde nachtrust hebt gehad dan het tijdstip waarop je naar bed gaat en hoe lang je slaapt. Wel is het belangrijk dat je door kunt slapen. Je lichaam is dan namelijk in staat om zich te herstellen.

Wat zijn de oorzaken van slaapproblemen?

Slaapproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Veel voorkomende oorzaken zijn:

  • Lichamelijke klachten zoals pijn, jeuk of verkoudheid

  • Spanningen of zorgen over bijvoorbeeld je relatie of werk waar je ’s nachts over piekert

  • Psychische klachten zoals angst of een sombere stemming

  • Storende factoren uit de omgeving zoals lawaai

  • Verstoring van dag- en nachtritme door bijvoorbeeld ploegendiensten of verre reizen (jetlag)

  • Stimulerende middelen zoals koffie, roken of alcohol

Als je eenmaal slecht slaapt kan dit ervoor zorgen dat je in een vicieuze cirkel terecht komt. Slecht slapen kan leiden tot verminderde concentratie en vermoeidheid, angst of somberheid. Dit kan er weer voor zorgen dat je piekert, waardoor het slapen verder negatief beïnvloed wordt.

Wat te doen bij slaapproblemen?

Je kunt goed slapen bevorderen door te zorgen voor de juiste omstandigheden: een goed bed en kussen en een goed geventileerde, niet te warme, donkere, rustig ingerichte kamer. Vermijd cafeïnehoudende dranken en alcohol voor het slapen gaan. Probeer overdag niet te slapen en houd een regelmatig slaapritme aan.

De angst om niet in slaap te vallen is al genoeg om je nachtrust te verstoren. Maar stoppen met piekeren is makkelijker gezegd dan gedaan. Probeer te achterhalen waarom jij wakker ligt, pas je ritme aan en luister vooral naar je lichaam en naar wat jij nodig hebt om je goed te voelen.

Wanneer je huisarts raadplegen?

Door op zoek te gaan naar de oorzaak van je slaapproblemen zorg je voor een blijvende oplossing. Raadpleeg je huisarts om je hierbij te helpen.


Ons advies

Lamberts Valeriaan Tabletten 

Een traditioneel kruidengeneesmiddel ter bevordering van de slaap en ter verlichting van de symptomen van nerveuze spanning en stress.

De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik en niet op klinisch bewijs. Lees voor het gebruik de bijsluiter.

 

Verstoorde Melatonine aanmaak?

 

Mogelijk speelt een verminderde melatonine aanmaak een rol. Of een gestoorde hormoonhuishouding de oorzaak voor de slaapstoornissen is kan een analyse van melatonine ophelderen.

 

Bestel direct een Medivere Melatonine speekseltest

(Er is ook een Medivere Melatonine Plus speekseltest verkrijgbaar)

 

Wil je weten welk producten Yours Healthcare nog meer adviseert bij slaapproblemen?
Neem dan contact met ons op.

 

Contact is snel gelegd

Inderdaad! Wij helpen je graag met je vragen, tijdens kantooruren proberen wij jouw e-mail zo snel mogelijk te beantwoorden.