Gewrichtspijn

Gewrichtspijn

Gewrichtspijn kan acuut zijn of chronisch. Acute gewrichtspijn kan veroorzaakt worden door verstuiking, verrekking, kneuzing of een andere (sport) blessure. 
Chronische gewrichtspijn wordt vaak reuma genoemd. Echter kan gewrichtspijn ook een gevolg zijn van het ouder worden. Gewrichtspijn uit zich vaak als pijn, stramme en stijve spieren en gewrichten, gevoeligheid, functieverlies en zwellingen.

Gewrichten

Je botten zijn met elkaar verbonden door een gewricht. Het gewricht fungeert als het ware als scharnier tussen twee botten. De botten in een gewricht zijn bedekt met kraakbeen en binnen in het gewricht bevindt zich vloeistof. Het kraakbeen en de vloeistof zorgen ervoor dat het gewricht soepel blijft. Banden, spieren en pezen rondom het gewricht zorgen ervoor dat het gewricht op de juiste manier beweegt en stevig op zijn plek blijft. Als je je gewrichten zwaar belast, door bijvoorbeeld een verkeerde beweging, sporten of zware arbeid, dan kan je last krijgen van pijn in je gewrichten. ook door slijtage of ontstekingen kun je last krijgen.

Bij acute gewrichtspijn, zoals een kneuzing of een verstuiking kunt u de plek het beste koelen. Voor chronische gewrichtspijn zijn het aangedane gewricht en het gebied daaromheen vaak warm, rood, stijf en opgezet. Belasten en bewegen is meestal pijnlijk. Zelfs in rust kan het gewricht pijn doen waardoor gewrichtspijn zelfs tot slaapproblemen kan zorgen.

Gewrichtspijn kan verschillende oorzaken hebben zoals:

  • Overbelasting door bijvoorbeeld overmatig sporten of zwaar of ongewoon werk. Ook te veel herhaling van een beweging kan gewrichtspijn veroorzaken.
  • Overgewicht
  • Slijtage van het kraakbeen (artrose). Gewrichtspijn is bij artrose vaak het ergst op het moment dat je ’s ochtends op staat en bepaalde gewrichten weer beweegt.
  • Reumatische aandoeningen
  • De overgang

 

Wat te doen bij gewrichtspijn? 

Als een gewricht dik, rood, warm en pijnlijk is, is het voor het genezingsproces het beste om het niet te belasten. Leg het gewricht hoog of spalk het en houd het koel met een natte doek of ingepakt ijs. Zodra de klachten minder worden, is het juist belangrijk om het gewricht regelmatig te bewegen. Dat voorkomt stijfheid en versterkt de spieren. Let wel op dat je het gewricht niet overbelast. Als het gewricht niet meer rood en warm is kun je warme kompressen gebruiken om de pijn te verlichten. Als je last hebt van gewrichtspijn doordat er sprake is van overgewicht, probeer dan af te vallen. Door gewicht kwijt te raken neemt de druk op je gewrichten af en worden ze minder belast waardoor de gewrichtspijn waarschijnlijk zal verminderen.

Wanneer je huisarts raadplegen?

Neem contact op met je huisarts of een fysiotherapeut als de pijn na 1 tot 2 weken niet over is of als een gewricht herhaaldelijk dik, rood of warm is. Als je pijn hebt in meerdere gewrichten is het ook verstandig om advies te vragen.


Ons advies

Duivelsklauw tabletten van Lamberts

Een traditioneel kruiden geneesmiddel voor de symptomatische behandeling van milde gewrichtspijn.

Bevat per tablet de werkzame bestanddelen uit een droogextract van de wortel van Harpagophytum procumbens DC en/of zeyheri Decne 450mg (3,5-5,0:1), equivalent aan 1575-2250mg plantpoeder.
 

    


Lees voor het gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik en niet op klinisch bewijs.

 

Wil je weten welk producten Yours Healthcare nog meer adviseert bij problemen met gewrichtspijn?
Neem dan contact met ons op.

 

Contact is snel gelegd

Inderdaad! Wij helpen je graag met je vragen, tijdens kantooruren proberen wij jouw e-mail zo snel mogelijk te beantwoorden.